Zonnepanelen

17-09-2017

Zonnepanelen

Na een pilot in Almere heeft de Alliantie Gooi en Vechtstreek besloten ook haar huurders in Huizen in de gelegenheid te stellen om deze te laten plaatsen. Voorlichting hierover is dus noodzakelijk.

In samenwerking met Green Choice, het bedrijf wat door de Alliantie in de arm is genomen om deze klus te klaren, werd op 13 september de eerste bijeenkomst georganiseerd. De gerenoveerde woningen in de Westereng in Huizen ontvingen een uitnodiging om deze eerste  bijeenkomst bij te wonen. Er werden 143 uitnodigingen verzonden en de opkomst was redelijk.

Bij binnenkomst kreeg iedere huurder een antwoordkaart die, als men dat wilde, aan de eind van de avond kon worden ingeleverd. (deed je dat, dan kreeg je een doosje merci!)

Na de koffie kwam de uitleg. Wat bij de presentatie opviel was de afwezigheid van de Alliantie

Er waren wel gebiedscoördinatoren aanwezig, maar ze hielden zich erg afzijdig.

De presentatie was kort maar krachtig.

Uitvoering

De zonnepanelen worden op uw dak geplaatst. De Alliantie betaalt dit en is en blijft eigenaar van de zonnepanelen, dus bij storing zijn zij verantwoordelijk. Het rendement is voor u, maar u betaalt de Alliantie extra servicekosten afhankelijk van het aantal panelen wat geplaatst wordt.

Volgens de berekeningen van Green Choice valt het altijd in uw voordeel uit natuurlijk.

Daarna volgde voorlichting over de plaatsing. Volgens Green Choice is dit een fluitje van een cent.

U betaalt de Alliantie 15 jaar de extra kosten en daarna zijn er geen kosten meer aan  verbonden.

Heel aantrekkelijk verteld allemaal.

Maar gemeld moet worden dat Green Choice iedereen aanbiedt te kijken naar zijn of haar situatie en aan de hand van de huidige energienota te bepalen wat het meest gunstige is, door bijvoorbeeld te kiezen uit 6 of 9 panelen.

Toen kwamen de vragen.

Hoeveel betaalt mijn energiemaatschappij mij terug voor mijn geleverde stroom, wat gebeurt er als ik meer stroom opwek dan ik verbruik. Bestaat de kans dat mijn extra servicekosten meer zijn dan mijn rendement. De  medewerkers van Green Choice gaven hier zo goed mogelijk antwoord op. De vertegenwoordigers van de Alliantie hielden zich ook hier afzijdig. Als er rechtstreeks aan hun iets gevraagd werd gaven ze natuurlijk wel antwoord, maar eigenlijk alleen in klein committee.

Misschien een gemiste kans.

Op onze vraag wat er gebeurt bij mutatie werd er getracht en goed antwoord te geven, maar wat er na bijvoorbeeld 10 jaar gebeurt, was niet duidelijk. Wat wel werd verteld is dat alle woningen die tijdens het proces leegkomen, worden voorzien van panelen en dus met deze panelen verhuurd worden. Al met al een prima verkooppraatje van Green Choice maar de Alliantie kan nog wat puntjes op de i zetten. Ze zouden wat meer zichtbaar mogen zijn bij de volgende voorlichtingsavond.